Der findes mange forskellige måder at reparere eller forbedre sit udstyr, men blandt dem er termisk sprøjtning en af de mest anvendte og effektive metoder. Kort sagt foregår der det, at metalpulver opvarmes og sprøjtes på de dele, som du ønsker at reparere. Vi vil her tage et nærmere kig på, hvad det er, og hvad du kan bruge det til.

Hvad er termisk sprøjtning?

Termisk sprøjtning er en teknologi, der forbedrer eller genskaber solidt materiales overflade. Processen kan blive brugt til at tilføje overtræk af en bred vifte af materialer og komponenter for at skabe modstandsdygtighed mod blandt andet: slid, erosion, korrosion og varme. Det kan også blive brugt til at give isolering, høj eller lav friktion, kemisk modstandsdygtighed eller mange andre forskellige overfladeegenskaber. Teknologien bliver anvendt på tværs af mange forskellige industrier ofte som en foretrukken metode til at forlænge nye komponenters liv eller reparere skadede komponenter. Alt i alt giver det ikke kun meningen i termer af slid; også økonomisk.

Hvordan termisk sprøjtning fungerer

Alle metoder for termisk sprøjtning involverer sprøjtningen af små blødgjorte partikler på en ren og forberedt overflade, som det sætter sig fast til og leverer et holdbart overtræk. Varme- og bevægelsesenergi kombineres og får partiklerne til at flade ud på overfladen samt ind i hinanden, hvilket skaber et sammenhængende overtræk med flere forskellige lag.

Typiske anvendelser og materialer

Et bredt udvalg af komponenter kan have gavn af termisk sprøjtning, hvad enten det er en del af den oprindelige fremstillingsproces eller som en reparationsteknik. Visse materialer bruges til små særegne applikationer, mens andre materialer sprøjtes på i massevis. Hver anvendelse bruger en kombination af materialet og selve tilvirkningsprocessen til at skabe den eftertragtede effekt. Det kan bruges til for eksempel vejreparation, skibe, flyvemaskiner, pumper, elektriske motorer og meget mere. Stort set hvilket som helst udstyr der kan blive udsat for slid, korrosion eller erosion.